Korsvägen
Kompetensutveckling för lärare och förskollärare

Många vägar för lärare inom ämnet psykologi

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
Dela:

Vill du bli lärare i psykologi eller är du lärare och vill kompetensutveckla dig? På Psykologiska institutionen ger vi en rad fristående kurser som du kan välja emellan om du vill skaffa dig mer kunskap inom ett eller flera områden inom psykologi. Du kan också läsa fristående kurser för att utöka din lärarbehörighet. Möjligheten finns också att beställa uppdragsutbildningar och då skräddarsyr vi kursen efter den beställande gruppens önskemål och behov. Har du studerat psykologi, men inte har en lärarutbildning kan du gå en kompletterande pedagogisk utbildning och hos oss läsa de kurser i psykologi du eventuellt saknar för att uppfylla kraven.

Fristående kurser

Flera av våra fristående kurser kan vara relevanta för lärare som vill kompetensutveckla sig. Här har vi listat några av de kurser som inte kräver att man har studerat psykologi innan:

Uppdragsutbildningar

Exempel på intressanta ämnen för lärare kan vara: identitetsutveckling/tonår, psykisk hälsa/ohälsa hos barn och ungdomar, läs- och skrivsvårigheter, eller barn och ungdomar med neuropsykiatrisk problematik.

Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU)

KPU är en kort utbildning för dig som har läst ett så kallat skolämne på hög­skolenivå och vill skaffa dig en lärarbehörighet. Har du läst 120 högskolepoäng (hp) i psykologi enligt studiegången nedan kan du efter KPU undervisa i psykologi på gymnasienivå. KPU startar varje vårtermin. Sök senast 15 oktober på www.antagning.se.

Förkunskapskrav till KPU:

  1. Psykologi: Grundkurs, 30 hp (PX1100)
  2. Psykologi: Fortsättningskurs, 30 hp (PX1200)
  3. Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 hp (PX1500)
    Alternativt 90 hp i motsvarande kurser inom huvudområdet psykologi.
  4. Plus ytterligare 30 hp i valfria kurser inom huvudområdet psykologi på grund- eller avancerad nivå.

Utökad lärarlegitimation

Är du redan utbildad lärare kan du utöka din lärarlegitimation med ämnesbe­hörighet i psykologi genom att läsa 90 hp enligt studiegången ovan steg 1-3.

Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet

Välkommen!