Korsvägen
Kompetensutveckling för lärare och förskollärare

Omvärldsbevakning

Kontakta Korsvägen

Ställ gärna frågor om fortbildning eller uppdragsutbildning här. Vi är också tacksamma för alla tips och idéer på innehåll till sidan!

När det behövs skickar vi din fråga vidare till rätt person inom Göteborgs universitet.

Kontaktformulärcaptcha

Fem städer pratar ökad läsning i nytt Göteborgsprojekt

Vårt Göteborg  2017-12-15
Inspiration från Göteborgs läsambassadörer, workshops om föräldramedverkan och besök på familjecentralen i Angered. Det är några av programpunkterna när EU-projektet ”Open the door for reading” nu är igång, med första träffen i Göteborg.

Lärare får lektion om hatprat

Vårt Göteborg  2017-10-26
Norsk professor föreläser om kränkande retorik. Att tänka kritiskt och säga ifrån är det bästa botemedlet mot hatretorik och mobbing. Det menar språkforskaren Anne Birgitta Nielsen som ska ge Göteborgs Stads lärare verktyg att motverka hatprat på skolorna.

Läsambassadörer ska öka jämlikheten i Göteborg

Vårt Göteborg  2017-10-17
Pratar om vikten av att läsa högt. Högläsning med barn främjar ordförrådet, läslusten och läsförmågan. Det bidrar samtidigt till ökad jämlikhet. Just nu pågår ett projekt där bokpåsar och läsambassadörer ska gynna läsning för barn tidigt i livet.

Lasse Lindberg på Ester Mosessons är Årets yrkeslärare

Vårt Göteborg  2017-10-16
Lasse Lindberg, charkuterilärare på Ester Mosessons gymnasium är årets Yrkeslärare. Utmärkelsen delades ut på Svenska mässan i förra veckan under Gymnasiedagarna.

Mattecoach på nätet

Chalmers  2017-10-13
Varje kväll måndag till torsdag kan högstadie- och gymnasieelever få hjälp med sina matteproblem genom chatten Mattecoach på nätet. De som svarar är lärarstudenter, som ser många fördelar förutom att ha ett extraknäck. En riktig win-win-situation alltså.

Att genomföra delprov som prövar skriftlig framställning med digitala verktyg

Skolverket  2017-10-12
När eleverna ska genomföra nationella delprov som prövar skriftlig framställning i ämnena svenska, svenska som andraspråk och engelska finns det sedan tidigare möjlighet att använda digitala verktyg. Det är upp till skolan om delproven genomförs med digitala verktyg eller inte. Om skolan väljer att använda digitala verktyg finns det...

Kraftig ökning: Så många återvänder till läraryrket

Skolvärlden  2017-10-06
Fler lärare återvänder till yrket efter att ha arbetat med något annat. Det visar statistik som SCB tagit fram på uppdrag av utbildningsdepartementet.

Orust utsedd till bästa skolkommun i Västra Götalands län i Lärarförbundets rankning

Lärarförbundet  2017-10-05
För sextonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Bästa skolkommun. Bäst i år i Västra Götalands län är Orust kommun som dessutom hamnar på en andra plats i totalrankningen. På andra plats i länet kommer Grästorp och på tredje plats Lidköping. -Målmedvetenhet och långsiktighet i skolutvecklingsarbetet ger resultat, jag...

Får Bokmässans pris för ett dialogprojekt

GP  2017-09-28
För att främja dialog och förståelse för olika parter i en konflikt har elever på Lerums gymnasium jobbat med en pedagogisk modell utvecklad i Mellanöstern. På årets bokmässa prisas de för projektet.

Invigning för aktivitetsprogram på Sjumilaskolan

Vårt Göteborg  2017-09-25
Stor satsning för jämlikhet. För att fler av eleverna på Sjumilaskolan i Biskopsgården ska gå ut med godkända betyg inleds nu en stor satsning – Skola i Centrum. Genom aktiviteter efter skoltid för både elever och föräldrar vill Västra Hisingen stötta barnen och samtidigt förbättra kontakten med deras föräldrar.

”Vår skola nominerad till bästa byggnad”

Vårt Göteborg  2017-09-25
Landamäreskolan i Biskopsgården i Göteborg är med och tävlar om det prestigefulla Kasper Salin-priset för bästa byggnad 2017. Som en av fyra utvalda byggnadsverk uppmärksammar branschorganisationen Sveriges Arkitekter Landamäreskolan för sin höga arkitektoniska kvalitet och hållbarhet.

OECD: Svensk skola har få undervisningstimmar

Svd  2017-09-13
Svenska grundskoleelever får mindre lärarledd undervisning än i många andra OECD-länder. Men svenska förskolan står sig stark, enligt en färsk OECD-rapport.

Snabbspår ska råda brist på akut lärarbrist

GP  2017-04-30
Jessica Gråberg Crespo hade redan två utbildningar i bagaget när hon fick nys om Brobyggaren, ett snabbspår för att bli lärare i naturvetenskap. I dag undervisar hon i kemi, fysik och biologi på Torslandaskolan.

Glada Hudik-projekt ska minska fördomar

Vårt Göteborg  2017-03-24
Över 3 000 elever medverkar. Under våren jobbar många mellanstadieklasser runt om i Göteborg med projektet Barn föds inte med fördomar, som Glada Hudik-teatern står bakom. Slutklämmen i arbetet blir att se föreställningen Trollkarlen från Oz i Scandinavium.

Åttor på Sannaskolan vann tekniktävling

Vårt Göteborg  2017-03-13
Barnvagn blir moppe. Sannaskolan vann första pris i Tekniska samfundets årliga tekniktävling med bidraget Smartprime, en barnvagn som enkelt blir en moppe. När de ändå var igång knep de andrapriset också, med supersnabba framtidståget Tubesurfer.

Nu ska programmering och digitalt skapande in i skolan

Regeringen  2017-03-09
Här kan du läsa regeringens beslut om uppdaterad läroplan för grundskola och gymnasium. Sammanfattningsvis avser ändringarna: att programmering införs som ett tydligt inslag i flera olika ämnen i grundskolan, framförallt i teknik- och matematikämnena. att stärka elevernas källkritiska förmåga att eleverna ska kunna lösa problem och omsätta idéer i handling på...

Ny satsning på skolforskning

Regeringen  2017-03-09
För att öka elevers och svenska skolans måluppfyllelse behövs det mer forskning om skolans verksamhet och undervisningen i klassrummet. Regeringen har i dag beslutat att ge fyra universitet i uppdrag att bedriva praktiknära forskning i samverkan med kommuner och friskolor inom ramen för en försöksverksamhet. Dessutom får en särskild...

Lärare lär sig om entreprenörskap

Vårt Göteborg  2017-03-01
Ska fånga upp elevernas kompetens. Projektet Entreprenörskap i skolan ska göra skolor och lärare bättre i sin undervisning när det gäller entreprenörskap. 200 lärare får nu verktyg för att kunna fånga upp elevernas kompetens. Nio grundskolor i Göteborgs Stad är med i projektet.

Seniorer lär sig teknik av nyanlända ungdomar

Vårt Göteborg  2017-02-21
Teknik, språk och möten. Under hösten träffade en grupp nyanlända ungdomar från Ryaskolan tekniknyfikna seniorer från träffpunkt Monsunens i Biskopsgården för att lära sig mer om teknik och varandra. De unga it-guiderna är ett projekt utvecklat av stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen och testas nu i fem länder. I mars är...

Sex helt nya utbildningar inom yrkeshögskolan

Vårt Göteborg  2017-02-20
God utdelning för Yrgo igen. Yrkeshögskolan i Göteborg startar sex helt nya utbildningar och hamnar återigen i topp när det gäller antalet beviljade utbildningar.

Internationella skolan får spetsutbildning i engelska

Vårt Göteborg  2017-01-26
Från och med i höst kan gymnasieeleverna på International High School of the Gothenburg Region, IHGR, läsa en spetsutbildning i engelska, där två universitetskurser ingår.

Bättre arbetsmiljö med arbetsterapeut på skolan

Vårt Göteborg  2017-01-17
Satsning i Angered. Nästan en miljon barn går i skolan i Sverige. Varje vardag mellan klockan 8 och 15 är de tillsammans med andra barn och sina lärare i ett klassrum. Det är på många sätt en utmanande arbetsmiljö – därför har Vättleskolan i Angered anställt en arbetsterapeut.

Göteborgs skolor bästa utvecklingen bland storstäderna

MP  2017-01-12
Kommunala skolor i Göteborg har bättrats på flera sätt under 2016. Det visar en kommunal uppföljningsrapport som läggs fram på kommunstyrelsens bord på onsdagen. - Det känns väldigt roligt att vi är på rätt väg, men vi har mycket arbete kvar för att ännu fler elever ska kunna nå...

Café-å-lär: träffar varje torsdag kl. 15-16

Chalmers  2016-09-21
Plats: Vera Sandbergs allé 8, Göteborg Populärvetenskapligt föredrag (cirka 40 min) med efterföljande diskussion (cirka 20 minuter): Alla är välkomna: allmänhet, forskare, lärare, studenter...... Fri entré och gratis fika (smörgås, olika drycker m.m.)