Korsvägen
Kompetensutveckling för lärare och förskollärare

Nu öppnas ett fönster mot naturvetenskap

Kontakta Korsvägen

Ställ gärna frågor om fortbildning eller uppdragsutbildning här. Vi är också tacksamma för alla tips och idéer på innehåll till sidan!

När det behövs skickar vi din fråga vidare till rätt person inom Göteborgs universitet.

Kontaktformulärcaptcha

Kemi, formler

På Göteborgs universitet introduceras en helt ny aktivitet för gymnasieskolan – Fönster mot naturvetenskap. Gymnasieklasser från hela regionen kommer till Naturvetenskapliga fakulteten för att fylla upp 900 platser och få möjlighet att laborera i de olika naturvetenskapliga ämnena.

Fem frågor till Henrik Aronsson, som koordinerar det stora evenemanget.

1) Vad är Fönster mot naturvetenskap?

Det är en vecka där alla institutioner på naturvetenskapliga fakulteten bidrar med olika laborativa aktiviteter för att ge möjlighet till elever att dels besöka universitetet men också att kunna få ta del av forskningsrelaterade tekniker, kunskaper och nyheter.

2) Vilka är det som kommer?

Det är cirka 900 elever från ett 20-tal olika gymnasieskolor i Göteborg med omnejd samt en del klasser som kommer mer långväga ifrån, som exempelvis Herrljunga, Ulricehamn, och Borås.

3) Vad vill du särskilt framhålla?

Att detta är en satsning utifrån en drive vi gjorde för några år sedan då vi besökte i stort sett alla gymnasieskolor med naturvetenskaplig/teknisk inriktning i Västragötalandsregionen och Kungsbacka. Fönster mot naturvetenskap är en del i att möta upp det som efterfrågades av skolorna, det vill säga vikten av att gymnasielever får komma in och se vad ett universitet är, träffa forskare samt kunna få pröva ett laborativt moment som man inte har möjlighet att utföra på sin egen skola.

4) Betyder detta något för samhället?

I dessa tider av Nobelprisutdelningar så kan man inte undgå att se hur viktig naturvetenskap är för vårt samhälle och att då kunna inspirera nya generationer av naturvetare som samhället kommer att ha nytta av känns väldigt stimulerande.

5) Vad ser du mest fram emot?

Personligen att få träffa dessa unga människor och kunna så ett frö av nyfikenhet för alla de möjligheter som finns inom naturvetenskap. Visst vet vi mycket om vår värld men det finns så oändligt mycket mer att upptäcka!

Länk till programmet

Kontaktperson:

Henrik Aronsson, universitetslektor, institutionen för biologi och miljövetenskap

Tel: 0766 184802, 031 786 4802

E-post: henrik.aronsson@bioenv.gu.se