Korsvägen
Kompetensutveckling för lärare och förskollärare

Lalasoa läste till gymnasielärare i ULV-projektet

Kontakta Korsvägen

Ställ gärna frågor om fortbildning eller uppdragsutbildning här. Vi är också tacksamma för alla tips och idéer på innehåll till sidan!

När det behövs skickar vi din fråga vidare till rätt person inom Göteborgs universitet.

Kontaktformulärcaptcha

Sex frågor till Lalasoa Berïnson

1 Hur fick du kännedom om ULV-projektet?
– Jag läste en annons om projektet i en tidning och blev intresserad. Då hade jag varit arbetssökande i sex månader så jag skickade in ansökan utan att tveka.

2 Varför sökte du till ULV?
– Jag arbetade som lärare i tyska och franska redan i mitt hemland.  När jag kom till Sverige och blev arbetssökande så var det svårt att få jobb inom skolan utan att ha någon svensk utbildning. Då tänkte jag att ULV var den kortaste vägen för att få svensk lärarbehörighet.

3 Hur var det att studera inom projektet, när studierna var på halvfart och distans?
– Det passade mig perfekt. Eftersom jag även måste ha högskolepoäng i de ämnen jag ska undervisa i så läste jag faktiskt på heltid. På dagarna var jag oftast på Humanisten och på eftermiddagarna på Pedagogen. Jag hade mycket att plugga men jag var bra på att organisera min tid. Det som var mest komplicerat var att hitta en VFU-plats. Jag fick ringa runt och fråga flera rektorer om de kunde erbjuda mig en.

4 Vad har hänt efter utbildningen?
– Jag har arbetat som vikarie eller timlärare på olika skolor i Göteborg med omnejd.

5 Hur ser ditt arbetsliv ut just nu?
– Just nu arbetar jag heltid på en förskola och behöver läsa på nytt för att bli behörig förskollärare. Om jag hade vetat att jag skulle få ett heltidsjobb i förskolan hade jag läst förskollärarprogrammet istället.

6 Kan du rekommendera ULV till andra?
– Det som är bra med ULV är att man kan läsa på distans och göra annat parallellt. Man fick lära känna andra ambitiösa utländska lärare och utbyta erfarenheter med dem, men det hade varit annorlunda om det funnits möjlighet att också ha svenska studiekamrater.

Läs mer om ULV på Lärarutbildningsnämndens webbplats